Rakan...

Ahad, 22 April 2012

Ikhlas ♥ Hati ♥

Assalamua'laikum....

                   Bulan ni tak sempat nak update blog. Hurm, sibuk dengan urusan dan hal peribadi. Namun, sempat juga ingin kongsikan salah satu hobi lama yang jadi baru. Camne tu? hehe... Sebenarnya, seperti biasa hobi buat video la tapi sambungan video islamik yang pernah dibuat iaitu, "Hijrah Hati". Sebelum ni buat untuk pertandingan, kali ni buat tuk' hiburan, tuk' dakwah, dan insya'Allah niat untuk kebaikan. Tajuk yang dipilih ialah "Ikhlas Hati".
                  Ikhlas Hati menceritakan tentang seseorang yang melakukan segala amal kebaikan dalam hidup, misalnya rajin solat, puasa, qiamullail, menghadiri majlis ilmu, pergi masjid, bersedekah, dan sebagainya. Namun, semua amalan kebaikan itu dirasakan tidak memberi kesan ketenangan kepada dirinya sedangkan sudah berjaya melakukannya. Berbeza dengan temannya yang sama-sama melakukan amal kebaikan tetapi tetap tenang dan keimanannya semakin meningkat dan teguh.
           Kisahnya bersambung dengan hadirnya teman yang memberi sokongan dan menjelaskan semuanya tentang salah satu perkara utama dalam beramal. Semua amal kebaikan diibaratkan dengan setiap butir pasir pantai yang sememangnya banyak dan tak terkira bilangannya. Namun, amalan kita itu jika tidak disertakan dengan senjata ini, maka akan hilang laksana debu-debu atau pepasir pantai yang jatuh berterbangan... 
               Senjata itu adalah "IKHLAS". Mudah menyebut, mengeja, dan menulis, namun tuk' ikhlaskan diri memang susah. Walaupun begitu, kita sebagai hamba perlu bersyukur dan sentiasa berusaha untuk memudahkan segala urusan kebaikan, misalnya ikhlas dalam segala amalan. Semoga video ini dapat memberi manfaat yang berguna. 
Sekian, terima kasih. :)
Tiada ulasan:

Catat Ulasan