Rakan...

Ahad, 17 Februari 2013

Temani Aku…Assalamu’alaikum…

Kali ini ingin kongsikan sebuah lagu bertajuk “Temani Aku – Mizie Kamis”. Lagu ini dimuatkan dalam album Mizie Kamis (ex-Zahran) yang merupakan album sulung beliau setelah bergerak secara solo. Lagu-lagu yang dimuatkan dalam album Mizie Kamis – Di Suatu Masa ialah;

1.      Di Suatu Masa
2.      Zikir Hamba
3.      Hakikat Cinta
4.      Sahabat
5.      Temani Aku
6.      Zikir
7.      Munajat
8.      Zulqarnain feat. Refleksi & Masrie
9.      Kini feat. Masrie
10. Di Suatu Masa (minus one)
11. Kini (minus one)Antara lagu yang sering kali diputarkan di stesen radio IKIM.fm ialah Di Suatu Masa dan Hakikat Cinta. Di Suatu Masa pernah beberapa kali menjuarai carta IKIM.fm dan berada lama dalam carta. Apapun, semua lagu ‘best’ mempunyai mesej tersendiri seperti lagu yang ingin dikongsikan, iaitu Temani Aku.
Temani Aku merupakan lagu yang ditujukan buat isteri tercinta. Rangkap pertama merupakan harapan suami terhadap isterinya agar setia menemani dan mengasihi dirinya sementara hayatnya masih ada. Tatkala berjauhan, pastinya akan wujud rasa saling rindu merindui dan hadir rasa kesunyian.  Hanya bila mereka sentiasa bersama sahaja dapat meleraikan rasa rindu dan kesunyian tersebut.

Aduhai kekasihku temanilah diriku
Pastinya kan ku rindu walau jauh
Kasihi diri ini di saatku bernadi
Leraikanlah kesunyianku ini…

Rangkap seterusnya, suami mengharapkan isterinya sentiasa memahami diri dan isi hatinya. Ini kerana isteri merupakan penawar yang paling bermakna bagi suami. Hadirnya isteri sememangnya adalah anugerah dari Ilahi.

Aduhai puteriku fahamilah diriku
Akan isi hati yang aku mahu
Sesungguhnya dikaulah penawar yang berbisa
Adalah anugerah Pencipta…

Sebagai anugerah Tuhan, pastinya seseorang yang bernama isteri itu amat bernilai buat suami. Justeru, seorang suami haruslah menghargai isteri, lebih-lebih lagi jika isteri itu seorang yang sentiasa mentaati perintah Ilahi.

Kau anugerah Tuhan
Sangat bernilai di mata kasih
Untuk dihargai buat suami…

Rangkap terakhir, sekali lagi memperlihatkan harapan suami terhadap isterinya. Bayangkan jika isterinya tiada dalam hidup suami, pastinya seorang suami sentiasa berada dalam kesepian, tiada bersemangat, dan hidupnya ibarat tiada warna. Justeru, hadirnya seorang isteri amatlah dihargai dalam menemani dan mengasihi suami hingga ke hujung waktu…

Ku sepi tanpamu di dalam jiwa nan tak berlagu
Rebah tak bermaya tidak terbangun…
Kau sepi dariku harum mewangi tidak terhidu
Temanilah diriku hingga ke hujung waktu…


“Dan antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah
Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,
supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya dan
dijadikan-Nya antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya
pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda
bagi kaum yang berfikir. (ar-Rum: 21)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan